Kända entreprenörer

Det finns en hel del kända entreprenörer som gjort sig ett namn både inom och utom Sveriges gränser. Vad det innebär att vara entreprenör är något som har haft olika betydelse genom historiens gång. Idag innebär det enligt nationalencyklopedin att vara en person som skapar nytt användarvärde. Det kan ske både inom den privata och den offentliga sektorn. Men entreprenörer har funnits i världen under en väldigt lång tid. Det finns tidiga referenser som går tillbaks ända till 1100-talets Frankrike, då används dock ordet för en person som får något gjort. Även om ordet har en ny mening idag är dock den originella betydelsen fortfarande aktuell.

Entreprenörer driver världen framåt

Entreprenörer från Sverige

Det finns en hel del kända entreprenörer som förtjänas att nämnas när man pratar om våra inhemska bidrag i kategorin. I en stor undersökning i DN där svenska folket fick rösta på alla tiders främsta entreprenör, fick Ikeas grundare Ingvar Kamprad störst majoritet av rösterna. Historien om den småländska möbeltillverkaren som utvecklade sitt möbelsnickeri i garaget, till ett världsomspännande imperium, är minst sagt inspirerande. Motståndet i tävlingen var otroligt meriterat och han var långt ifrån ensam med en imponerande historia i omröstningen.

Andra banbrytande entreprenörer som fanns med på listan var bland andra uppfinnaren Alfred Nobel och företaget Ericssons grundare Lars Magnus och Hilda Ericsson. Klockgrossistens grundare Ayad al-Saffar knep en välförtjänt andraplats i omröstningen. Biltemas grundare Sten-Åke Lindholm var också med och kämpade om den åtråvärda titeln. Mediemogulen Jan Stenbeck var även han nominerad till den respektfulla listan över Sveriges främsta entreprenör genom tiderna. Att vara entreprenör handlar om att gå sin egen väg och se möjligheter där andra ser svårigheter och att vända motgångar till framgångar.

Internationella entreprenörer med klass

Det finns många marknader i världen som är kända för att skapa entreprenörer av allra högsta klass. Indien är ett av världens största tillväxtländer med många entreprenörer som har bidragit till att den indiska medelklassen nu når upp till samma folkmängd som i USA. Det finns ett nätverk som sammanknyter indiska och svenska företagare för att förmedla kunskap och underlätta tillväxt. En indisk entreprenör som fått en hel del positiv mediebevakning i Sverige är visionären Anisha Singh. Han är skaparen av Mydala.com, en sida med rabattkuponger, som har slagit igenom starkt i Indien.

Internationellt får framgångsrika entreprenörer väldigt mycket positiv uppmärksamhet. Amerikanen Mark Cuban är ett bra exempel som via riskfyllda satsningar skapat sig en förmögenhet som han inte är rädd att använda. Som en av få privatpersoner som har ägt ett amerikanskt fotbollslag i den högsta ligan NFL, är hans plats på toppen av alla entreprenörslistor tveklös. En annan amerikan som skapat sig en förmögenhet inom byggsektorn och som tveklöst är en av de mest framgångsrika entreprenörerna är Donald Trump. Han är även högaktuell med sin kandidatur till den amerikanska presidentposten.

Gå din egen väg som entreprenör

Med den växande befolkningen på vår planet och där information flödar fritt via informationskanaler som internet, ökar önskan om att gå sin egen väg hos människor. Det finns mycket att inspireras av genom att studera framgångsrika företagare, oavsett om de jobbar i den privata eller i den offentliga sektorn. Att skapa mervärde för omvärlden är ett arbete som alltid kommer vara högaktuellt och är den grundsten som alla entreprenörer arbetar efter. Med en vision och en vilja att gå din egen väg kan det vara det bästa arbete du kan ha.