Vikten av en kreativ miljö

Oavsett om du arbetar själv hemma eller om du befinner dig på en arbetsplats tillsammans med andra, är det viktigt att skapa en kreativ arbetsmiljö. När du arbetar i en stimulerande miljö arbetar hjärnan bättre och du får mycket mer gjort. Vad en kreativ miljö är kan dock skilja sig från person till person. En del trivs bäst i en lugn miljö utan distraktioner medan andra arbetar mycket bättre i ett så kallat kreativt kaos. Det finns dock några gemensamma nämnare för hur man skapar en bra arbetsmiljö. Detta ska du få läsa mer om här.

Kreativ miljö gör arbetsdagen gladare och effektivare

Kreativ miljö och hur du skapar den

Som tidigare nämnts så kan vad som upplevs som en kreativ miljö skilja sig från person till person. Vad som är viktigt för nästan alla som arbetar är däremot att ha tillgång till det material man behöver. Oavsett om du arbetar vid datorn eller som sömmerska är det otroligt dödande för kreativiteten om du hela tiden måste springa iväg för att hämta pennor, papper eller nålar. Att ha det du behöver för att kunna göra ett bra jobb i närheten är därför viktigt.

Det skadar inte heller att låta de arbetsredskap du använder vara vackra och bra att använda. Se därför till att investera i till exempel fina pennor och snygga block om det är det du behöver. Om det är möjligt så är det också bra om det utrymme du befinner dig i är inrett på ett sätt du gillar. Om du arbetar i en begränsad miljö kan du ändå piffa upp den och göra den mer kreativ med några små favoritsaker som stimulerar ditt kreativa sinne. Detta kan till exempel vara foton, prydnadsföremål eller fina tavlor.

Ensam eller tillsammans med andra

Man kan säga att det finns två läger av människor när det gäller att vara kreativ. Dessa läger består av de som arbetar bäst själv och de som blir mer kreativa i sällskap med andra. Det gäller därför här att lista ut vilken typ av person du själv är. Om du sedan finner att du arbetar bäst ensam så kan det vara fördelaktigt att arbeta hemifrån. Det är dock bra om du har en plats för just detta i ditt hem eftersom det gör det lättare att skilja på arbetstid och fritid.

Om du istället finner att du är mest kreativ tillsammans med andra finns det många vägar att gå. Om du inte redan idag delar kontor med någon annan finns det massor av så kallade co-working spaces där du kan arbeta i samma lokal som andra egna företagare. På så sätt får du en typ av arbetskamrater och människor omkring dig. Att arbeta på coffice har också blivit populärt. Detta innebär att man sitter på ett café och arbetar. Idag finns många caféer som är speciellt utformade för detta. De blir alltså inte sura om du sitter på samma plats länge.

En kreativ miljö gör arbetet roligare

Att befinna sig i en kreativ miljö som passar ens personlighet gör arbetsdagen mycket roligare och också mer effektiv. Det gäller bara att komma fram till vad man själv känner är en trivsam miljö. Det kan vara att arbeta ensam eller tillsammans med andra. Det kan också vara att befinna sig i ett kreativt kaos eller i en ordnad miljö. Gemensamt för alla bra arbetsmiljöer är att man har saker omkring sig som man gillar. Det är också minst lika viktigt att ha arbetsredskap som fungerar och finns nära till hands.